KISALFÖLDI KOMMUNÁLIS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI
KÖZSZOLGÁLTATÓ NONPROFIT KFT
Győr-Moson-Sopron megye 73 településén jelen vagyunk
 

Házhoz menő szelektív gyűjtés

A lakosság számára családi házas övezetben kiosztásra kerül 25.000 db 60—240 literes szelektív gyűjtőedény. A házhoz menő szelektív gyűjtésben csak a kettő vagy annál több fővel rendelkező háztartások tudnak részt venni, ott, ahol a plusz edény elhelyezésére lehetőség van. Ezekbe az edényekbe ömlesztetten helyezhető el a fém italosdoboz, valamint a Tetra Pak dobozok, az ételmaradékoktól mentes műanyag, papír- és fémhulladék. Az üveg csomagolási hulladékot a szelektív szigeteken kérjük elhelyezni.

Házhoz menő zöldhulladék-gyűjtés

Beszerzésre került 10.000 db zöldhulladék gyűjtőedény a keletkező zöldhulladékok (fű, lomb, stb.) szervezett begyűjtésének elősegítésére, első ütemben Mosonmagyaróváron indult el. A zöldhulladék gyűjtése jellemzően április közepétől október közepéig tart, ebben az időszakban heti egyszeri begyűjtés szükséges. A komposztálható hulladékot kell elhelyezni benne. Komposztálható hulladéknak tekintendő a háztartásokban keletkező lebomló és kertészeti eredetű hulladék.

Közterületi zöldhulladék-gyűjtés

Minden településen kihelyezésre kerül legalább egy 1100 literes közterületi zöldhulladék gyűjtő edény, a nagyobb településeken pedig a lakosság számtól függően több edény kerül kihelyezésre.

Szelektív gyűjtőszigetek

Gyűjtőszigetnek nevezzük az olyan lakóövezetben/közterületen kialakított, felügyelet nélküli és folyamatosan rendelkezésre álló begyűjtőhelyet, ahol a háztartásokban keletkező, hasznosításra alkalmas, elkülönítetten gyűjtött hulladékot szabványosított edényben gyűjthetjük.

A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyaguk szerint való elkülönített gyűjtését jelenti. A gyűjtőszigetek a települések könnyen megközelíthető, gyakran látogatott intézményeinek, üzleteinek közelében kerülnek kialakításra. Minden szelektív gyűjtőszigeten négy edény található, melyek papír, műanyag, üveg és fém csomagolási hulladék gyűjtésére alkalmasak. Az edényeken elhelyezett feliratok egyértelműen jelzik, hogy melyikbe mit tehetünk. A rendszer funkciója, hogy az újrahasznosítható csomagolási hulladékok visszagyűjtésével és újrahasznosításával csökkenjen a lerakott hulladék mennyisége. Az edények mérete a városokban 1,5 m3, egyéb településeken 1,1 m3 lesz. Az edények színe azonos lesz, csak a bedobó nyílások színe különbözteti majd meg az egyes edényeket. A társulás területén, minden tagtelepülésen legalább 1 db, összesen 166 db szelektív gyűjtősziget került kialakításra.

Forrás: Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás kiadványa